Gofrownica – jaką wybrać by przyrządzić pyszne gofry?

Czy znajdzie się osoba, która nie lubi gofrów? Chrupiących, ciepłych gofrów z dżemem, bitą śmietaną frużeliną lub świeżymi owocami? Wielu osobom gofry kojarzą się z wypoczynkiem i wakacjami. Jednak, aby posmakować tych słodkości, wcale nie musimy czekać do lata. Wystarczy dobry przepis na ciasto i odpowiednia gofrownica, by przygotować pyszne gofry we własnej kuchni.

Na co zwracać uwagę kupując gofrownicę?

Na sklepowych półkach nie brakuje gofrownic. Te poręczne urządzenie składają się z dwóch zamykanych płyt grzewczych. Można je kupić w każdym sklepie ze sprzętem AGD, a nawet w większych marketach. Jeśli jednak chcemy, by nasze gofry wychodziły chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a nie gumowate i trudne do przeżucia, przyda nam się dobrej jakości gofrownica. W pierwszej kolejności powinniśmy więc zwrócić uwagę na jej moc. Modele o niewielkiej mocy poniżej 700 W nie tylko będą bardzo długo się nagrzewać, ale również mogą nie poradzić sobie z dopieczeniem gofrów.

Kluczowe parametry gofrownicy

Warto więc postawić na gofrownicę o większej mocy, by mieć pewność, że nasze gofry zawsze będą dopieczone w środku. Przydatną, lecz nie obowiązkową funkcją jest również regulacja temperatury, która pozwala ustawić stopień wypiekania gofrów. Jednak nie każda gofrownica posiada tę opcję. Dostępne na rynku gofrownice pozwalają przyrządzać gofry w różnych kształtach. Najpopularniejsze są klasyczne gofry w kształcie prostokątnym lub kwadratowym. Jednak w sklepach bez problemu znajdziemy gofrownice, które pozwalają przyrządzać gofry w kształcie okrągłym, trójkątnym, kształcie serc lub kwiatów. Wybór kształtu płytek będzie więc naszą indywidualną decyzją. Natomiast jeśli chodzi o ilość przygotowanych gofrów, to klasyczna gofrownica pozwala przygotować dwie sztuki. Jednak z powodzeniem znajdziemy urządzenie powalające przygotować 4, 5, a nawet 6 gofrów za jednym zamachem.

Zobacz również:  Profesjonalne lunety celownicze

Aby gofrownica dobrze nam służyła, a jej użytkowanie było bezpieczne, powinniśmy wybrać model z nienagrzewającym się uchwytem i obudową, co ograniczy ryzyko poparzenia. Dodatkowym udogodnieniem będą antypoślizgowe stopki, które zapewniają stabilność podczas pracy. Pamiętajmy, że dobra gofrownica to podstawa do przygotowania gofrów, jednak równie ważny jest dobry przepis na ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *