Czy znajdzie się osoba, która nie lubi gofrów? Chrupiących, ciepłych gofrów z dżemem, bitą śmietaną frużeliną lub świeżymi owocami? Wielu osobom gofry kojarzą się z wypoczynkiem i wakacjami. Jednak, aby posmakować tych słodkości, wcale nie musimy czekać do lata. Wystarczy dobry przepis na ciasto i odpowiednia gofrownica, by przygotować pyszne gofry we własnej kuchni.
Na co zwracać uwagę kupując gofrownicę?
Na sklepowych półkach nie brakuje gofrownic. Te poręczne urządzenie składają się z dwóch zamykanych płyt grzewczych. Można je kupić w każdym sklepie ze sprzętem AGD, a nawet w większych marketach. Jeśli jednak chcemy, by nasze gofry wychodziły chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a nie gumowate i trudne do przeżucia, przyda nam się dobrej jakości gofrownica. W pierwszej kolejności powinniśmy więc zwrócić uwagę na jej moc. Modele o niewielkiej mocy poniżej 700 W nie tylko będą bardzo długo się nagrzewać, ale również mogą nie poradzić sobie z dopieczeniem gofrów.
Kluczowe parametry gofrownicy
Warto więc postawić na gofrownicę o większej mocy, by mieć pewność, że nasze gofry zawsze będą dopieczone w środku. Przydatną, lecz nie obowiązkową funkcją jest również regulacja temperatury, która pozwala ustawić stopień wypiekania gofrów. Jednak nie każda gofrownica posiada tę opcję. Dostępne na rynku gofrownice pozwalają przyrządzać gofry w różnych kształtach. Najpopularniejsze są klasyczne gofry w kształcie prostokątnym lub kwadratowym. Jednak w sklepach bez problemu znajdziemy gofrownice, które pozwalają przyrządzać gofry w kształcie okrągłym, trójkątnym, kształcie serc lub kwiatów. Wybór kształtu płytek będzie więc naszą indywidualną decyzją. Natomiast jeśli chodzi o ilość przygotowanych gofrów, to klasyczna gofrownica pozwala przygotować dwie sztuki. Jednak z powodzeniem znajdziemy urządzenie powalające przygotować 4, 5, a nawet 6 gofrów za jednym zamachem.
Aby gofrownica dobrze nam służyła, a jej użytkowanie było bezpieczne, powinniśmy wybrać model z nienagrzewającym się uchwytem i obudową, co ograniczy ryzyko poparzenia. Dodatkowym udogodnieniem będą antypoślizgowe stopki, które zapewniają stabilność podczas pracy. Pamiętajmy, że dobra gofrownica to podstawa do przygotowania gofrów, jednak równie ważny jest dobry przepis na ciasto.